במהלך השנים האחרונות, האופן שבו אנו עובדים השתנה באופן דרמטי. מודלים היברידיים של עבודה, המשלבים בין עבודה מהבית ועבודה מהמוקד, הפכו לנפוצים יותר.
המודל של ניהול מרחוק כאן להישאר וחשוב מאוד שתשמרו על כשירות המוקד-הצוות ושלכםן במודל הזה, על כך הרחבתי במאמר הזה.
אבל אם כבר אנחנו בהסכמה על הנושא, הנה מס' מודלים של עבודה היברידית שמיושמים היום במוקדים שונים ומהם תוכלו לבחור את המודל המתאים ביותר שגם יאפשר לתת מענה לצרכי המוקד וגם יאפשר המשך הטמעה של ניהול המוקד המבוזר גם במוקד שלכםן. מאמינה שהמאמר הזה יהיה לכםן שימושי מאוד להתמודדות עם אתגרים שונים במוקד כבר היום. בבקשה –

מודל 1: עבודה מרחוק בזמן פרויקטים


למה הכוונה?
באופן שוטף עובדים מהמוקד אך עבודה מהבית מתאפשרת בזמן פרויקטים על מנת לאפשר עבודה בריכוז מירבי.
למי זה מתאים? לנציגיםות עםתחומי אחריות נוספים במסגרתם הם אחראים להזין תוכן למערכות, להכין דו"חות, לבצע שיחות יזומות מחוץ למענה המוקדי, לבצע בקרה על פניות עבר ועוד.
כאשר יש צורך בפרודוקטיביות גבוהה ולעובדים יש יכולת ניהול עצמי טובה. במקרים אלו המצריכים ריכוז נכון להציע עבודה מהבית.
הידעת?
מחקר שנערך על ידי Owl Labs ב-2022 מצא כי 94% מהעובדים שהשתמשו בעבודה מהבית בפרויקטים דיווחו על עלייה בפרודוקטיביות, עם ממוצע של 22% שיפור בפרודוקטיביות במהלך פרויקטים ממוקדים (Owl Labs, 2022).

מודל 2: ימים קבועים – צוותים קבועים

 

למה הכוונה? עבודה מהבית בימים קבועים ועבודה מהמוקד בימים קבועים. בכל רגע נתון יש נציגים במוקד, בעצם מדובר בצוותים שמתחלפים בין בית למוקד בימים שונים. במודל כזה אפשר גם להחליט שישנם ימים שבהם כלל העובדים נמצאים במוקד וכך לשמור על הלכידות הצוותית.
למי זה מתאים? למוקד בו מתן ימי עבודה מהבית מהווה יתרון לעובדיםות ומוגדר כך כחלק ממאפייני המשרה. החלוקה לצוותים וימים יכולה להיות מעט מורכבת ויש לוודא כי במידה ויש צורך בשת"פ בין עובדיםות מסוימיםות אזי הם באותו הצוות או לחילופין, אם יש עובדיםות מסוימיםות בעלי.ות סמכויות ייחודיות כדאי לפצל אותםן בין הצוותים המתחלפים.
הידעת?
מחקר של Deloitte מ-2023 מצא כי ארגונים שהציעו ימי עבודה קבועים מהבית חוו עלייה של 15% בשביעות רצון העובדים וב-10% בשיעור השימור של עובדים (Deloitte, 2023).

מודל 3: בבית או במוקד – באופן קבוע


למה הכוונה?
הכוונה שחלק מצוות המוקד (שמתאים לא או נדרש ממנו) עובד באופן קבוע מהמוקד וחלק אחר עובד מהבית. לרוב ישנה חפיפה מלאה בין הרצון והתנאים המאפשרים של העובדיםות לאופן בו הם מועסקיםות.
למי זה מתאים? המודל הזה יכול להתאים לכולם! כך במקרים של עובדיםות בריחוק ג"ג, מגבלות פיסיות ו/או תנאי חיים שמצריכים עבודה מהבית, ניתן לשלבםן במוקד כך. ולצד זה, עובדיםות שמעדיפיםות לעבוד מחוץ לבית יוכלו גם הם להשתלב בעשייה המוקדית.
השמירה על הקביעות מייצרת יציבות ומהווה יתרון לעובדיםות בעת גיוס וגם לאורך כל תקופת העסקתם ככלי שימורי רב חשיבות.
הידעת?
מחקר של PwC מ-2022 דיווח כי 71% מהעובדים שהיו יכולים לבחור בין עבודה מהמוקד או מהבית חוו שיפור של 18% באיזון בין העבודה לחיים האישיים, דבר שהוביל לעלייה של 12% במעורבות עובדים (PwC, 2022).

מודל 4: בבית או במוקד – לפי בחירתך

למה הכוונה? הכוונה שהבחירה עוברת באופן עקבי לידי העובדיםות. במודל כזה, יש להם אפשרות בחירה מאיפה הם רוצים לעבוד ולמעט עדכון ויידוע אין שום חובה אחרת בנוגע לבחירה זו.
הבחירה נעשית לפי ההתאמה לצרכיהם האישיים של העובדים.
למי זה מתאים? מודל מהסוג הזה אולי נשמע לך נועז אבל במוקדים רבים בהם קיימת טכנולוגיה תומכת לתקשורת ומעקב ביצועים באופן שוטף המודל הזה מיושם ללא קושי.
חופש הבחירה הניתן לעובדיםות מלווה בבקרה ומעקב שוטפים אחר פרודוקטיביות ומותנה בשמירה על יעדי ביצוע. לצוות המוקד תחושת אוטונומיה גבוהה שמסייעת גם בגיוס ושימור בהמשך.
הידעת? מחקר של Microsoft מ-2022 מצא כי עובדים שהיו בעלי בחירה במודלי העבודה שלהם דיווחו על עלייה של 28% ברגשות חיוביים כלפי מקום העבודה ועלייה של 25% בשביעות רצון כללית (Microsoft, 2022).

מודל 5: ימים קבועים – כולם ביחד

למה הכוונה? המודל הזה די פשוט, באופן מרוכז כלל עובדי.ות המוקד עובדים מהבית בימים קבועים. בדר"כ יישום של מודל כזה מלווה בהתנהלות זהה בשאר מחלקות הארגון בו מתקבלת החלטה שבימים מסוימים אף אחד לא מגיע למשרד.
למי זה מתאים? למוקדים שמבקשים לשמר כשירות לניהול מרחוק על היתרונות הרבים בנושא ומבלי לפגוע או להשפיע על מידת המחוברות והשייכות של הצוות. מודל זה אינו מחייב שינוי בתכניות השימור והמחוברות כל עוד נעשה במינון של יום-יומיים בשבוע שזהים לכלל הארגון.
הידעת? מחקר של Accenture מ-2023 מצא כי ארגונים המיישמים מודלים של עבודה משותפת בימים קבועים חוו עלייה של 20% בשיתוף הפעולה בין צוותים ו-15% בשיפור בתוצאות העסקיות (Accenture, 2023).

מודל 6: במוקד בשוטף ובבית אם צריך

למה הכוונה? במקרה הזה שימור תפישת הניהול המסורתית די מנצחת והשימוש במודל המרוחק נעשה אך ורק במקרים בהם נרצה לשמור על יציבות תפעולית במוקד מבחינת כוח אדם.
למי זה מתאים? למוקדים שגדלים וקטנים לפי עונתיות ולא בהכרח מחזיקים במספר עמדות מספיק לכולםן, למקרים בהם עובדיםות מבקשים לשלב במהלך היום שעות עבודה ועניינים אישיים כגון; ביקור טכנאי, תור לרופאה, אסיפת הורים ועוד מטלות אישיות שלעתים לא מאפשרות לבצע משמרת מלאה אך חלקית כן. כמו כן, מנהליםות מדווחיםות כי גם במקרה של ילד חולה או חולי של העובד.ת עצמו הם מאפשרים עבודה מרחוק בתנאים נוחים יותר וללא פגיעה ברציפות התפקודית של המוקד.
הידעת? מחקר של McKinsey מ-2022 מצא כי גמישות בעבודה, כמו עבודה מהבית כשצריך, הביאה לירידה של 30% בשיעורי השחיקה בקרב עובדים, והעלתה את הפרודוקטיביות ב-10% (McKinsey, 2022).

אז לפניכם 6 מודלים ואני ממש לא מתחייבת שאין עוד 😊
המטרה היא כפולה –  לשמור על כשירות והתפתחות בניהול מוקד מבוזר ולהפוך את שיטת הניהול הזו כפתרון לצרכים מגוונים ומשתנים של העובדיםות במוקד ושל הארגון.
אולי כבר עכשיו הבנת שיש פורמט שיכול להתאים לך ולפתור לך בעיות ואולי יש עדיין ספקות בנושא.
אני מבטיחה להמשיך ולעסוק בנושא הזה מתוך אמונה שהוא הכרחי לכל מנהל.ת מוקד היום ובעתיד.

להתראות בקרוב,
אורית מאוטוריטה

 

הגיע הזמן לפיתוח ארגז הכלים לניהול המוקד?
צרו עמנו קשר– בשביל זה אנחנו כאן!